Западът има ясен аргумент да изолира Русия в международен план заради

...
Западът има ясен аргумент да изолира Русия в международен план заради
Коментари Харесай

Западът се бори да преодолее влошеното от войната разделение между Севера и Юга

Западът има явен аргумент да изолира Русия в интернационален проект поради нейното навлизане в Украйна на 24 февруари: нарушаването на суверинитета и териториалната целокупност на Украйна е нарушаване на учредителната харта на Организация на обединените нации, написа Ройтерс. Западните водачи акцентират тъкмо това на годишната среща на високо равнище тази седмица за Общото заседание на Организация на обединените нации.

„ Нека приказваме ясно. Постоянен член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации нахлу в своя съседка, пробвайки се да изтрие суверенна страна от картата “, сподели президентът на Съединени американски щати Джо Байдън в речта си пред събранието.

Но защото Западът се съревновава с Русия за дипломатическо въздействие, той също признава, че някои страни - изключително в световния Юг - са загрижени да платят цената за това, че са притиснати в средата на интензивно геополитическо съревнование, отбелязва организацията.

Африка е разтревожена какво значи би означавала тя за продоволствената сигурност, помощта, вложенията, търговията и здравето. Износителите на първични материали от Латинска Америка пък се тревожат за достъпа до пазари.

„ Дойдох тук, с цел да кажа, че Африка е изстрадала задоволително от бремето на историята, че не желае да бъде място на нова Студена война, а по-скоро полюс на непоклатимост и благоприятни условия, отворени за всички нейни сътрудници “, съобщи сенегалският президент Маки Сал.

В последна сметка светът желае войната в Украйна да свърши. В рамките на една седмица след нахлуването на Русия, две трети от 193-членното Общо заседание на Организация на обединените нации порицаха Русия и желаеха от нея да изтегли войските си. Но защото спорът се проточи, някои страни не са склонни да показват взимане на страна.

В пламенна реча френският президент Еманюел Макрон съобщи, че западните страни ще работят, с цел да убедят тези, които се двоумят, да създадат повече, с цел да притиснат Русия да приключи войната.

„ Това не е нито възмездие против Запада, нито опълчване на Запада против останалите. Спешно би трябвало да се построи нов контракт сред Севера и Юга, за храната, климата, биоразнообразието и образованието “, сподели той.

За да даде подтик на тези старания, Макрон провежда вечеря в Ню Йорк с водачите на осем страни от Африка, Азия и Латинска Америка.

" Думи на истината "

Опасенията на колебаещите се проличаха изключително отчетливо в речите на участници в Общото заседание точно от страни в Африка, Азия и Латинска Америка.

Наблюдателите обърнаха да вземем за пример внимание на думите на президента на Нигерия Мухамаду Бухари, който съобщи пред Общото заседание, че войната в Украйна ще попречи на " нашата дарба да работим дружно за разрешаване на спорове другаде, изключително в Африка, Близкия изток и Азия ".

Той уточни още, че войната " затруднява оправянето с безконечните " проблеми на Организация на обединените нации, като нуклеарното разоръжаване, бежанците рохингия от Мианмар, стремежите на палестинците за държавност и " понижаване на неравенствата вътре и сред нациите ".

Други пък заостриха вниманието върху двойните стандарти, показали се в метода, по който Западът отговори на войната на Русия в Украйна.

Министърът на интернационалните връзки и съдействие на Южна Африка Наледи Пандор означи, че основополагащите правила на Организация на обединените нации не постоянно са били прилагани поредно и заслужено, описвайки казуса по този начин: „ Ние настояваме, че в този случай интернационалното право има значение, само че няма значение, когато става дума за нещо друго. "

Необходима е световна взаимност, с цел да се посрещнат и другите провокации като енергийна и продоволствена неустановеност, изменение на климата, други спорове и екзистенциалната опасност от нуклеарни оръжия, акцентира тя. Но „ вместо да работим групово за справяне с тези провокации, ние се отдалечихме още повече, защото геополитическото напрежение и недоверието проникват в връзките ни “, сподели Пандор.

Полският президент Анджей Дуда употребява обръщението си към Организация на обединените нации, с цел да каже „ няколко думи на истината за нас – водачите на богатия Север или – както други биха се изразили – на Запада “.

И сложи под подозрение дали Западът е бил „ еднообразно съдбоносен по време на нещастията в Сирия, Либия, Йемен “ и дали е била дадена идентична тежест на осъждането на нашествието в Украйна и въпроси като „ битка с наемници, които се стремят да дестабилизират Сахел и да заплашват доста други страни в Африка? "

„ Ето по какъв начин виждам урока, теоретичен от тази война: в случай че Организацията на обединените народи в действителност би трябвало да бъде единна, всеки отговор на нарушавания на интернационалното право би трябвало да бъде еднакъв – съдбоносен и кардинален “, заключи той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР